Jumaat, 23 Disember 2011

.: TANYALAH USTAZ: PERUBATAN ISLAM V1 :.

Assalamualaikum... 
sahabat2 yg di redhai Allah swt..sy mendoakan smg sihat disamping mendapat iman yg sempurna dr Allah swt n beramal cara Rasulullah saw..

Alhamdulillah..
syukur saya ke hadrat Allah swt..mlm td sempat saya menonton Tanyalah Ustaz di TV9 (ulangan sebenarnya)..tajuk yg sangat menarik; PERUBATAN ISLAM..yg di sampaikan oleh Ustaz Sharhan Shafie..beliau membincangkan tentang doa2 untuk merawat sebarang penyakit menggunakan ayat2 di dalam al-quran. kita yakin al-quran adalah kalam Allah yg blh menjadi penyembuh dgn izin Allah tp mengapa kita masih tidak pernah yakin dan mencubanya?? bak kata ustaz: "Orang yang rajin mencuba, dia adalah orang yang berjaya"

saya, adik2 dan ummi tidak melepaskan peluang untuk menonton dan mencatit serba  sedikit malam td (sambil ummi bermain internet; MyResipi) heh~ 

saya tak sabar2 nak sampai ke pagi sbb nak sangat2 share apa yg saya dapat selama 3hari ni..kepada sahabat2, saya minta betulkan mana yang saya salah dan mungkin tertinggal menyalin..(maklum jelah salin sambil ngantuk2)


DOA SAKIT2 DI BADAN

1) al- fatihah
2) ayatil Qursi

3) (surah fussilat: 44)4) (surah as-syuara': 80)5) (selawat syifa')

  • cara2nya: baca dan sapukan pada tempat yg sakit.DOA MENGURANGKAN KOLESTEROL

1) al- fatihah
2) ayatul Qursi


3) (surah yunus: 57)


  • menurut kata2 ustaz Sharhan Shafie, kebanyakan sakit dtg dr dada..doa ini sgt baik utk penyakit yg berpunca dr hati bertepatan dgn maksud ayatnya..
  • Cara2nya:meletakkan tangan di dada n membaca al-fatihah,ayatul Qursi n doa ini slps solat Isyak.
DOA BERADA DI SESUATU TEMPAT YG TIDAK MENYENANGKAN1) (surah al-hasyr: 21)
2) (surah yunus: 57)


3) (surah fussilat: 44)


  • masa ni ada pemanggil yg bertanya tentang suaminya yg tidak boleh berada di tempat kerja. suaminya akan rasa sakit dan jatuh di tempat kerja.
  • cara2nya: meletakkan tangan di atas dada, baca sebanyak 7x, setiap selepas solat fardu.
  • sekiranya kritikal, ambil air zam-zam, buat solat hajat,bismillah, niat, baca doa2 di atas sbyk 21x dan hembuskan dlm air zam-zam.
  • boleh juga di baca untuk ketenteraman rumah kita.

DOA MIGRAIN
(surah waqiah: 19)

  • ini ialah cara yang saya amalkan selalu: baca dan hembuskan pada air, kemudian sapukan di kepala.


nanti saya sambung lagi ye..adik bertuah saya nak guna laptop pulak..selamat mencuba..tapi bukan cuba sebarang cuba..ustaz kata mesti niat, aku berubat untuk dapatkan pahala dan selepas itu niat untuk kesembuhan..pendapat saya yg serba kerdil ini..kesembuhan penyakit ini bergantung pada pergantungan hati seseorang itu..kiranya kita teguh dan yakin bahawa Allah lah Penyembuh Penyakit..insyaAllah apa2 penyakit pun blh di ubati..sebaliknya apabila kita yakin pd yang lain seperti ubat, doktor, bomoh dll yang mengubati penyakit, maka kurang keberkesanannya dan takut2 kita mensyirikkan Allah kerana yakin selain dr  ALLAH..nauzubillah min zalik..selamat mencuba!!
Tiada ulasan: